Het ontstaan van isocyanaat bij brand

IsoBouw heeft nadrukkelijk gekozen voor airpop® als isolatiemateriaal. Waarom? Ander isolatieproducten brengen niet dezelfde prestaties of herbergen meerdere (som zeer) kritische producteigenschappen.

Onderzoek

In mei 2003 publiceerde het "SP Swedish National Testing and Research Institute" de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de emissie van het uiterst gezondheidsschadelijke isocyanaat bij verbranding van diverse materialen, waaronder de meest gangbare isolatiematerialen.

De conclusies luidden dat, bij vergelijking van isocyanaat met andere gassen die bij brand ontstaan, isocyanaat in veel gevallen het grootste gevaar vormt. Karakteristiek voor isocyanaat is de giftigheid, zelfs bij zeer lage concentraties. De verkregen resultaten geven aan dat er al een levensbedreigende situatie kan ontstaan door de concentratie van isocyanaat in rook lang voordat de hoeveelheid HCN en CO gevaarlijk wordt. Onderstaande gegevens met de meest gangbare isolatiematerialen worden in het onderzoeksrapport weergegeven.

U kunt hier het gehele onderzoeksrapport downloaden. 

Deze pagina bevat links naar betrouwbaar geachte informatiebronnen en websites die o.a. door universiteiten, overheidsinstanties en gerenommeerde organisaties worden aangeboden. Deze links zijn uitsluitend ter informatie. IsoBouw heeft geen zeggenschap over deze bronnen en is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de daarop aangeboden informatie.