
Het risico op ernstige gezondheidsproblemen bij het (na-)isoleren met glas- en steenwol wordt onderschat. Dat stellen 8 experts in een brandbrief aan de Tweede Kamer en enkele ministeries. ‘Het punt is dat dit soort stoffen schadelijk zijn, maar dat wordt onvoldoende gerealiseerd. Dat is iets waar we ons ontzettend ongerust over moeten maken. Ik denk dat er veel te makkelijk geaccepteerd wordt dat we een vervanging hebben voor asbest. Maar die vervanging is helemaal niet zo goed als we in het begin dachten’, aldus hoogleraar en longarts Marjolein Drent.
De groep experts bestaat uit vooraanstaande toxicologen, chemici en longartsen. Op deze wijze willen zij hun zorgen uiten over de gevolgen voor de gezondheid bij het gebruik van glas- en steenwol, maar ook van PUR. Bij glas- en steenwol staan huid- en longafwijkingen op de voorgrond. Volgens de experts kan inademing van deze vezels leiden tot longfibrose, een chronische niet te genezen aandoening die gepaard gaat met ademnood. ‘PUR-schuim geeft vooral klachten van bovenste luchtwegen, ogen en huid. Het kan leiden tot sensibilisatie en astma aanvallen’, aldus de mening van de experts.
Bovenstaand nieuws werd ook uitvoerig onder de aandacht gebracht in het NCRV-programma ‘Altijd wat’. In dit programma komen enkele experts aan het woord.